INTERNATIONAL JOURNAL OF HUMANITIES AND ART RESEARCH
INTERNATIONAL JOURNAL OF HUMANITIES AND ARTS RESEARCH, Academic Journal, Art, Research
Article Template

You can download Article Word Template.

Download Template
Open Archives Initiative Protocol for Metadata Harvesting
Link
All Journal

You can find all our journals list at below link.

Journals List

Cognition And Metacognition Strategies In Reading Education

International Journal of Humanities and Art Researches June 2016 Year 1 Pages: []
Doç.Dr.. Erol OGUR
DOI:

Abstract


In recent years, one concept frequently used in the educational sciences literature is the concept of metacognition often emphasized. in educational psychology, concept of metacognition the first time used Flavell the end of the1970. In Turkey has been used concepts just as matecognition, metacognitive, metakognition associated with metacognitions. Metacognition is defined as an individual's knowledge about their own cognitive processes and this knowledge controlling cognitive processes. Cognitive theory accepts the approach that students can control and configure their own learning rather than students passive in the learning process. This kind of approach has been focused on the student's intrinsic properties. As a result of this concentration, it was further complimented concepts such as the "learning to learn", "self-learning" and "active learning" education in recent years. In yhis process, because of gain proficiency "Self-learning", the belief that the concept of metacognition came to the fore.The reason of this concept of metacognition of much to the fore in the learning process, it gives students skills that is about their own learning.

One of the main objectives of Turkish lesson is building reading habit in students. Students often should be given reading homeworks and the class should be convert a library in which reading is made in order to to acquire that habit. However, the efficient of reading exercises depends on implementing that reading exercises with a scientific viewpoint. That scientific perspective predicts that cognitive processes which is about reading can be developed with strategic reading styles. Additionally, A high level reading skills and habits is not attained unless that cognitive processes is consistently keep under control by metacognition. Therefore, ın order to get the results of the Turkish education course work, all kinds of reading strategies should be applied on reading texts many times and in this way the knowledge of reading strategies should be created and shortly after the work of meta cognition awareness should be made.

Özet


Eğitimbilim literatüründe kullanılagelen, kavramlardan birisi de son yıllarda sıklıkla vurgulanan üstbiliş kavramıdır. Eğitim psikolojinde üstbiliş (metacognition) kavramını 1970‟li yılların sonlarına doğru ilk kez kullanan Flavell’dir. İngilizce “metacognition” kavramının karşılığı olarak ülkemizde “üstbiliş”, “bilişötesi”, “bilişüstü”, “metabiliş”, “yürütücü biliş”, ve “bilişsel farkındalık” gibi çeşitli terimler kullanılmaktadır. Üstbiliş, bireyin kendi bilişsel süreçleri hakkındaki bilgisi ve bu bilginin bilişsel süreçleri kontrol etmesi olarak tanımlanmaktadır. Bilişsel kuram, öğrenme sürecinde öğrenciyi edilgen değil, “kendi öğrenmesini kontrol edebilir ve yapılandırabilir” yaklaşımını kabul eder. Bu yaklaşım tarzı, dikkatleri bu süreçte öğrencinin içsel özelliklerine yoğunlaştırmıştır. Bu yoğunlaşmanın bir sonucu olarak, eğitimde son yıllarda “öğrenmeyi öğrenme”, “kendi kendine öğrenme” ve “etkili öğrenme” gibi kavramlar daha fazla önemsenir olmuştur. Bu süreçte de “kendi kendine öğrenme” özelliği/yeterliğini kazandırdığı inancıyla üstbiliş kavramı ön plana çıkmıştır. Üstbiliş kavramının öğrenme sürecinde bu denli ön plana çıkmasının sebebi, bu yetinin bireye kendi kendine öğrenme becerisi kazandırmada etkili olduğu şeklindeki varsayımdır.

Ana dilimizi sağlam, düzgün ve etkili kullanma öğretimi demek olan Türkçe dersi “dinleme, konuşma, okuma ve yazma” olmak üzere dört temel dil becerisi etkinliklerine dayanır. Bunlar arasında yer alan “okuma eğitimi” nin ayrı bir önemi vardır. Bu önem dili kullanmanın ötesinde hemen her alanla ilgili bilgi edinmenin okumaya dayanmasından kaynaklanır. Onun ötesinde Türkçe dersinin temel amaçlarından birisi de öğrencilerde okuma alışkanlığı oluşturmaktır. Bu alışkanlık onlara sık sık okuma ödevleri vermekle ve sınıfı okuma işlemlerinin gerçekleştirildiği kütüphaneye dönüştürmekle mümkündür. Ancak okuma işlemlerinin verimli olması, uygulanan okuma etkinliklerinin bilimsel bir bakış açısı ile uygulanmasına bağlıdır. Bu bilimsel bakış açısı, okuma ile ilgili zihin işlemlerinin, yani bilişsel işlemlerin stratejik okuma stilleriyle gelişebileceğini öngörmektedir. Stratejik okuma işlemleri içerisinde yer alan değişik uygulama modelleri, öğrencilerin okuma işlemlerini etkin kullanmalarını sağlayacaktır. Ancak, okuma ile ilgili bilişsel zihin işlemlerinin kalıcı bir alışkanlığa dönüşmesi onların üst-biliş tarafından sürekli olarak kontrol altında tutulmasına da bağlıdır. Bu nedenle Türkçe dersi eğitim-öğretim çalışmalarından sonuç alabilmek için önce okuma metinleri üzerinde her türlü okuma stratejisi, defalarca uygulanmalı ve böylece ve öncelikle “okuma stratejileri bilgisi” oluşturulmalı, onun peşinden de, gerçekleştirilen işlemlerin öğrenciler tarafından bilinçli olarak fark edilmesini sağlamaya yönelik “üst-biliş” farkındalığı çalışmalarına geçilmelidir. Bu tür uygulamalar “bilişsel işlemler” le “üst-biliş işlemleri” nin birlikte çalışmasını sağlayacak ve sonunda öğrenenin okuma alışkanlığı edinmesine katkı sağlayacaktır.


Keywords:
reading instruction ; reading strategies ; cognitive processes ; metacognitive processes
Anahtar Kelimeler:
okuma öğretimi ; okuma stratejileri ; bilişsel işlemler ; üst-biliş işlemleri

References



Submitted at: 2019-12-13 20:16:28
Accepted at: 2019-12-13 20:16:28
To Journal: June 2016 Year 1

Author Details:
Erol ,OGUR ORCID:1 Uludağ Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Türkçe Eğitimi Bölümü

To Reference: OGUR, Erol (2016), Cognition And Metacognition Strategies In Reading Education. International Journal of Humanities and Art Researches,June, Year 1, Issue:1, Volume:1, Pages:

Viewed: 651 Downloaded: 895